Woensdag onthulde oud-topambtenaar van het ministerie van Financiën Ronald Gerritse dat een wet voor de nationalisatie van ING in het diepste geheim was voorbereid. Hij lag klaar voor ondertekening door de koningin, mocht nationalisatie nodig zijn om ING te behoeden voor een faillissement.
Volgens DNB zou nationalisatie van ING ,,heel complex’’ zijn geweest en bracht het grote risico’s met zich mee: er stond 1360 miljard euro aan verplichtingen op de balans van ING, twee keer zo veel als de omvang van de Nederlandse economie.
Nooit serieus
Brouwer zei dat hij nooit serieus gedacht heeft dat het tot nationalisatie zou komen. Hij liet blijken dat DNB het ministerie van Financiën een nationalisatie heeft afgeraden.
Uit het verhoor van Brouwer bleek dat DNB en Financiën het vaak niet eens waren over hulp aan ING. DNB vond dat Financiën bezig was ING het vel over de oren te trekken bij de voorwaarden die het ministerie aan de bank stelde voor steun.
Hommen
Donderdag kwam ook ING-topman Jan Hommen aan het woord. Hij was aan het begin van de kredietcrisis voorzitter van de raad van commissarissen van ING. Begin 2009 werd hij bestuursvoorzitter. ING wist niet dat Bos een wet had klaarliggen voor nationalisatie van de bank.
Hommen vertelde dat ING in september 2008 serieus had gekeken naar mogelijkheden om het ABN Amro-deel van Fortis over te kopen, voor een bedrag van 4 à 5 miljard euro. Fortis wilde tussen de 7 en 8 miljard euro hebben.
Bijna 17 miljard
Maar de onderhandelingen werden voor ze goed en wel waren begonnen, afgebroken toen Fortistopman Filip Dierckx met vertrouwelijke documenten onder zijn arm werd gefotografeerd. Daaruit bleek dat ING 10 miljard euro wilde betalen voor ABN. De dag erna kelderde de koers van ING, waarna de bank alle gesprekken met Fortis afkapte. Twee weken later kocht minister Bos Fortis Nederland en ABN voor bijna 17 miljard euro.
Vrijdag staan ABN Amro en ING opnieuw op de agenda van de parlementaire enquêtecommissie. ABN-topman Gerrit Zalm en oud-DNB-president Nout Wellink maken hun opwachting.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl